Toto: Nederlands platform voor wedden op sport

Toto heeft het exclusieve recht op het aanbieden van sportweddenschappen in Nederland, als zijnde een Nederlandse bookmaker. Wellicht was je er al achter gekomen, maar vrijwel alle bookmakers zijn gevestigd in het buitenland. Dit heeft te maken met het feit dat Nederland een strenge wetgeving rondom gokken hanteert. Voor het aanbieden van sportweddenschappen heb je een binnenlandse goklicentie nodig, en Toto is het enige bedrijf dat deze in handen heeft. Hoe is dat zo gekomen?

De geschiedenis van Toto

Toto heeft een rijke geschiedenis, welke begon in 1956. Plan was om aangesloten leden van de KNVB de kans te geven geld in te zetten op de uitkomst van voetbalwedstrijden in de Ere- en Eerste Divisie. De naam Toto is afkomstig van totalisator: het systeem dat verantwoordelijk is voor een specifieke uitbetaling bij een correcte voorspelling. Dit systeem is in het kort de combinatie van ‘geld ingezet’ en de bijbehorende ‘quotering’. In eerste instantie werd de Toto georganiseerd door voetbalclubs, later werd dit de eerste gokaanbieder met een officiële goklicentie in Nederland. Het kwam onder leiding te staan van De Nationale Sporttotalisator. Vrijwel iedereen kent wel het kenmerkende Toto-formulier, welke vandaag de dag nog altijd erg populair is. Hierbij zet men geld in op de uitkomst van een combinatie van wedstrijden. De potentiële winst kan daarbij flink oplopen. 

Steeds grotere markt online 

De vaste doelgroep van Toto is steeds vaker online te vinden, geheel in lijn met de ontwikkelingen van het gokken op sport wereldwijd. Zo heeft Toto haar eigen mobiele app, en een sterke website waar je als speler eveneens alle weddenschappen kunt terugvinden. Momenteel heeft Toto binnen Nederland nog het alleenrecht op het aanbod van sportweddenschappen, maar daar gaat in de toekomst mogelijk verandering in komen als de wetgeving rondom (online) gokken verder wordt geliberaliseerd. Voor nu is Toto hét Nederlandse platform om bij te gokken.