De Premier League of Darts is weer begonnen, wij vertellen je er meer over!

De Premier League of Darts is weer van start gegaan. De beste darters ter wereld komen bij elkaar om uit te vechten wie zich tot kampioen mag uitroepen. Het is één van de populairste sportevenementen van het jaar.

Ook voor iedereen die regelmatig een weddenschap op een sportevenement inzet! Er worden wereldwijd immens veel weddenschappen afgesloten op de dartwedstrijden gedurende het toernooi. De online bookmakers bieden tientallen inzetmogelijkheden aan en jij kan live meekijken bij RTL 7. Vanzelfsprekend is de Nederlandse trots Michael van Gerwen ook van de partij!

Wat is de Premier League of Darts?

De Premier League of Darts bestaat sinds 2005 en is één van de bekendste dartcompetities van het jaar. De tien beste darters ter wereld nemen het tegen elkaar op. Het gaat om de tien beste darters binnen de Professional Darts Corporation (PDC). In 2020 en 2021 werd de competitie in een toernooivorm gespeeld, vanwege de coronaepidemie. Normaliter worden de wedstrijden op verschillende momenten en locaties gespeeld. In 2021 worden alle duels op één locatie gespeeld, zodat de deelnemers niet onnodig hoeven te reizen.

Traditiegetrouw worden de eerste wedstrijden van de Premier League Darts gespeeld in de eerste week van februari. Normaal gesproken kent de competitie maar liefst 16 speelrondes. De speelrondes worden afgewerkt in Engeland, Ierland, Duitsland en Nederland. Het deelnemersveld bestaat uit de vier hoogst geklasseerde darters op de PDC Order of Merit. De PDC kiest zelf ook nog een vijftal spelers uit.

Daarnaast mag er jaarlijks ook één ‘challenger’ deelnemen aan de competitie, maar die speler kan niet meespelen voor het klassement. De eerste fase van de Premier League of Darts kent tien deelnemers. Na de 9e speelronde moeten de nummers negen en tien de competitie verlaten.

De overige acht darters strijden vervolgens nogmaals tegen elkaar en de top vier kwalificeert zich voor de slotavond van de Premier League Darts. Er worden op de laatste avond twee halve finales en een finale gespeeld. De finalist die als eerste 11 legs wint mag zichzelf de winnaar noemen van de befaamde dartcompetitie.

De historie

In 2005 werd voor de eerste keer de Premier League of Darts gespeeld. De competitie werd direct gewonnen door de legendarische Phil Taylor. De Engelsman was in de finale te sterk voor zijn landgenoot Colin Lloyd. Taylor won de dartscompetitie vervolgens ook in 2006, 2007, 2008, 2010 en 2012.

De Nederlander Michael van Gerwen schreef de competitie vijfmaal op zijn naam. Mighty Mike won de Premier League Darts in 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019. Raymond van Barneveld bereikte in 2013 de finale en won van Phil Taylor. In 2020 ging de titel naar de Engelsman Glen Durrant.

De prijzenpot van de Premier League of Darts is de laatste jaren ook flink gestegen. De deelnemers mochten in de eerste editie een bedrag van 150.000 pond verdelen. In 2021 bedraagt de prijzenpot maar liefst 825.000 pond.

De favorieten & mogelijke verrassingen

De wereldkampioen Gerwyn Price zal niet van de partij zijn tijdens de Premier League of Darts 2021. De darter werd positief getest op het coronavirus en zal de competitie moeten missen. De darter James Wade stond op de reservelijst en neemt de plek van Price in. De grote favoriet voor de eindzege is Michael van Gerwen. De Nederlander lijkt zijn goede vorm weer terug te hebben gevonden en zou normaliter relatief eenvoudig een plekje bij de laatste vier moeten halen.

Er zijn in 2021 ook enkele debutanten aanwezig. De darters Jose de Sousa, Dimitri van den Bergh en Jonny Clayton. De laatstgenoemde darter wist in 2020 iedereen te verrassen. De deelnemer uit Wales gooide bijzonder hoge gemiddeldes en presteerde optimaal in zijn uitgooien. Clayton wist op 7 april 2021 in zijn Premier League duel tegen De Sousa een 9-darter te noteren en onderstreepte zijn goede vorm. Glen Durrant is een outsider voor de titel en hoopt zijn prijs te prolongeren.

Premier League of Darts in tijden van corona

De Premier League Darts 2021 is op 5 april van start gegaan. De eerste negen speelrondes worden afgewerkt in de maand april in de Marshall Arena in Milton Keynes. Er zal geen publiek aanwezig zijn, vanwege het coronavirus.

De wereldkampioen Gerwyn Price werd vlak voor de start van het evenement positief getest en moest de competitie aan zich voorbij laten gaan. Het is vooralsnog onduidelijk of de volgende ronde van de Premier League Darts wel met publiek kan worden gespeeld. Alle wedstrijden zijn live te volgen bij RTL 7!